Nieuws

Een haartransplantatie gehad? Zo herstel je optimaal

We horen het tegenwoordig steeds vaker, mannen die een haartransplantatie hebben ondergaan. Een haartransplantatie is een ingreep waarbij haren worden getransplanteerd. Vaak gebeurt dit met voornamelijk met haarzakjes van de haren. Vanuit lichaamsdeel A worden de haarzakjes verplaatst naar lichaamsdeel B. Lichaamsdeel B is in (bijna) alle gevallen de hoofdhuid. Vooral mannen die snel kaal worden of last krijgen van kale plekken hebben veel baat bij deze ingreep. Maar hoe zorg je nu voor het gewenste resultaat na de ingreep? Daar speelt optimaal herstel een hele belangrijke rol in. Hoe je het beste herstelt na deze ingreep? Dat lees je hier!

Rust en verzorging

De hoofdhuid heeft behoorlijk wat te verduren gehad tijdens een haartransplantatie. De ingreep heeft kleine wondjes achtergelaten en de haarzakjes hebben nu de tijd nodig om te settelen en te genezen. Dit lukt het beste als de hoofdhuid zoveel mogelijk met rust wordt laten. Je zult er waarschijnlijk graag aan willen zitten omdat de hoofdhuid niet prettig voelt. Toch is dit zeer af te raden. Laat de hoofdhuid met rust en begin ook niet direct bij thuiskomt met het wassen van de hoofdhuid. De dag na de haartransplantatie moet je als het goed is terug naar het ziekenhuis voor de nabehandeling. Tijdens deze nabehandeling zal de verdere verzorgde stap voor stap met je worden doorgenomen.

Juiste slaaphouding

Ook een belangrijk punt is je slaap. Tijdens je slaap lig je uiteraard op je hoofd. Door het draaien kan het zijn dat de haarzakjes en nieuwe haren gaan verschuiven. Het is daarom aan te raden om zeker de eerste nacht zittend te slapen. Vanaf de tweede nacht kan je uiteraard gewoon weer liggen. Zorg wel voor een kussen waarbij je slaappositie wordt verstevigd. Op deze manier zul je veel minder snel draaien en dus het herstel minder in de weg staan. Ook een kussensloop dat heel zacht is wordt aangeraden.

Medicijnen en vitamines

Je krijgt altijd medicijnen mee na een haartransplantatie. Gebruik de medicijnen zoals voorgeschreven staat. Deze beschrijving is er namelijk niet voor niets. Daarnaast kunnen extra supplementen zoals vitamines het herstel ook ondersteunen. Vitamine B8, ook wel bekend als Biotine, staat er om bekend om een positieve werking te hebben om de haargroei en hoofdhuid. Iets wat je in deze fase dus goed kan gebruiken.

Draag geen hoofddeksel

Draag je vaak petten, mutsen of andere hoofddeksels? Vermijd dan ook deze de eerste dagen na de ingreep. Je hoofdhuid heeft tijd nodig om te herstellen. Schone lucht en geen wrijving zijn daarbij heel belangrijk. Een hoofddeksel staat die helaas in de weg. Je mag eventueel wel je hoofdhuid insmeren met zonnebrand als de zon schijnt en je, je hoofdhuid wilt beschermen.

Laat een antwoord achter